Kõige lihtsam ja maitsvam: Maapähklivõi Satay kaste

merilin-taimre-paljas-porgand-eba-2016-eesti-blogi-auhinnad-toidu-blogi-fitness-tervis-kaalulangetus

Prillid: Milk&Cookies Kleit: Labellamafia

Suuuuuur-suuuur aitäh kõigile, kes võtsid vaevaks minu poolt EBA2016 hääletusel oma hääle anda, ning muidugi ka kõigile, kes mulle kaasa elasid! Ma olen nii tänulik, et minu tööd ja vaeva on täheldatud ning premeeritud. Ma küll ühtegi esimest kohta lukku ei pannud, aga süda on rõõmu täis just nii palju nagu oleksin kõik-kõik auhinnad pärjanud. See kord saavutasin ma tervise- ja kaalulangetusblogide hulgas 2. koha! Fistbump, guys!

merilin-taimre-paljas-porgand-eba-2016-eesti-blogi-auhinnad-toidu-blogi-fitness-tervis-kaalulangetus

Prillid: Milk&Cookies Kleit: Labellamafia

Üritus ise toimus Wabaduses ja oli rahvast punnngil. Kes võinuks arvata, et nii paljud kohale ilmuvad? Järgmine kord tuleb see kuskil Saku Suurhallis vast korraldada, hehe. Ma ei hakka virisema, mis võinuks olla teisiti, sest kokkuvõttes jäin ma üritusega väga rahule ning lõpuks nägin ka need teised blogijad oma silmaga ära. Pildil poseerin oma mõne lemmikuga, kellega oleme Instagrami vahendusel üksteist alati toetanud: Inna Kovaljova, Liisa Leetma ja Kätriin Kübar. Kohe näha, et ilu- ja moeblogijad, hehe.

merilin-taimre-paljas-porgand-retsept-satay-kaste-maapähklivõi-tervislik-vegan-valk-terav-vürtsikas-kiire-lihtne-maitsev-toidu-blogi-karri

Aga nüüd see kõige tähtsam… FOOD. Ever since ma plätserdasin oma soolaleivapeole kokku satay kastme retsepti ja serveerisin seda värskete vietnamipäraste rullidega, on mulle pinda käidud, et ma nii kitsi poleks ja seda ka teistega jagaks. Nojah, ilmselgelt võtavad need asjad mul aega, aga vähemalt sain selle postituse lõpuks üles… nii kolmveerand aastat hiljem, kui ees ootab juba järgmise korteri soolaleib, haha!

merilin-taimre-paljas-porgand-retsept-satay-kaste-maapähklivõi-tervislik-vegan-valk-terav-vürtsikas-kiire-lihtne-maitsev-toidu-blogi

Tunnistan ausalt, et see pole just 100% autente retsept. Idee kasutada just rohelist karripastat võtsin ma kaasa kängurumaalt, kus katsetasime eri satay kastme variante me peakokaga. Mulle meeldis just see enim… Tegemist on pääääris terava pastaga, millesse korra sukeldunud lusikat päris lakkuda ei tasu. Mina ostsin oma karripasta Rocca al Mare Piprapoest.

merilin-taimre-paljas-porgand-retsept-satay-kaste-maapähklivõi-tervislik-vegan-valk-terav-vürtsikas-kiire-lihtne-maitsev-toidu-blogi-karri

Lisan seda reaalselt karrisse, pastasse, kastmetesse, püreesuppidesse ja igale poole, kuhu vähegi vürtsi juurde tahaks. Seega ära pelga sellesse investeerida (mitte, et see palju maksaks), sest niisama sahvrisse see sul istuma ei jää.

merilin-taimre-paljas-porgand-retsept-satay-kaste-maapähklivõi-tervislik-vegan-valk-terav-vürtsikas-kiire-lihtne-maitsev-toidu-blogi

Teine põhikoostisaine oli kookoskoor. Kes tahab korralikku rammust kastet, go ahead! Kes pelgab üleliigseid kaloreid, rasva ja on pigem all lite everything person, siis asenda kookoskoor joodava kookospiimaga. Siinkohal soovitan jällegi väga dr. Antonio Martins kookospiima.

merilin-taimre-paljas-porgand-retsept-satay-kaste-maapähklivõi-tervislik-vegan-valk-terav-vürtsikas-kiire-lihtne-maitsev-toidu-blogi

Jaaa värske laimimahl. Jah, kaste valmib ka selleta. Ei, see ei oleks sama hea. Laim annab kastmele imelise happelise alanoodi, mis lisab ideaalse tanginessi selle mekile. Seega nagu jõuksijõmmidele: No skipping the legday!“… “No skipping on the ingredients!”

merilin-taimre-paljas-porgand-retsept-satay-kaste-maapähklivõi-tervislik-vegan-valk-terav-vürtsikas-kiire-lihtne-maitsev-toidu-blogi

Kõige lihtsam on kasutada selleks mahlapressi, aga saab ka sidrunipressi või toore kätejõu abil.

merilin-taimre-paljas-porgand-retsept-satay-kaste-maapähklivõi-tervislik-vegan-valk-terav-vürtsikas-kiire-lihtne-maitsev-toidu-blogi-karri

Segame kõik kastrulis kokku ja ongi valmis. Kastet võib nautida nii soojalt kui külmalt. Jahedas läheb see palju paksemaks ja meenutab rohkem dipikastet. Ma isegi ei tea, kumb see libedamalt mul alla läheb.

merilin-taimre-paljas-porgand-retsept-satay-kaste-maapähklivõi-tervislik-vegan-valk-terav-vürtsikas-kiire-lihtne-maitsev-toidu-blogi-karri

Omg, ma peaks seda sushiga proovima… Kui sojakaste viskab üle, on teriyaki pääseteeks… Aga sushi ja satay? No ma pean proovima!

merilin-taimre-paljas-porgand-retsept-satay-kaste-maapähklivõi-tervislik-vegan-valk-terav-vürtsikas-kiire-lihtne-maitsev-toidu-blogi-karri-vietnami-kevadrullid-köögiviljad-värske-roheline

Vürtsikas, terav, samas mahe, kreemjas, koorene, rikkalik, soolane, indiapärane, karrine, maapähkline, kergelt hapu.

5.0 from 2 reviews
Maapähklivõi Satay kaste
 
Minu lemmikkaste, mis sobib ideaalselt salatile, pastale, vokirooga, suppi ning muidugi lihtsalt dipikastmeks! Kergelt vürtsikas samas mahedalt maapähkline indiapärane satay kaste!
Autor:
Retsepti tüüp: Snäkk
Koostisained
  • 1 laimi mahl
  • 400 ml kookoskoort või -piima
  • 150 g maapähklivõid
  • 65 g sojakastetl
  • 35 g kookospalmisuhkrut
  • 35 g rohelist karripastat
  • 1 tl Himaalaja soola
  • 1 tl kurkumipulbrit
Valmistamine
  1. Lase potis madalal kuumusel kookoskoor keema.
  2. Sega hulka kõik ülejäänud koostisained.
  3. Lase jahtuda ning hoiusta suletud anumas külmkapis.
  4. Serveeri dipikastmena, salatikastmena, kasuta pasta või ükskõik missuguse roa valmistamisel.

Comments

  1. Liina says

    Kuna seda retsepti pole kommenteeritud siis lõid häirekellad käima, et kas seda polegi järgi proovitud? Asuge kohe asja kallale! Tänasest päevast saab sellest ka minu lemmik kaste. Tõesti on võimatu otsustada, kas see on parem soojalt või külmalt. Kui kaste valmis sai, olles soe, jäin seda lürpima nagu suppi. Ja olles nüüd külmkapis seisnud 6 tundi, muutus kaste parimaks dipikastmeks maapeal, nautisin seda kastet lillkapsa,porgandi ja suvikõrvitsaga. Tõeline maitseelamus. Issake ja alles nüüd, uuesti retsepti üle lugedes, avastasin et kookospalmi suhkur jäi lisamata- kuigi see mul täitsa olemas.

    Ostsin oma rohelise karripasta Rimist, imepisike purk maksis 4 eurot. Ostsin ka rohelise karripasta pulbri kujul, kas oled ka seda kasutanud või alati ainult valmis karripastat?

    Igastahes suur aitäh autorile, kes jagas lugejatega seda imelist retsepti…

    Sinu ustav, hetkel maitseelamustest unetu, fänn.

    • Maarja says

      Kuna Aasias reisides sain satay-kastme maitse suhu ja Eestis seda väga kuskilt ei leia, siis panin selle retsepti juba ammu järjehoidjatesse, aga proovisin alles nüüd selle järgi. Parem on vist kasutada rasvasemat kookospiima/koort, siis muutub kaste külmkapis paksemaks. Kasutasin isetehtud maapähklivõid, mis tuli vedelam kui poeomad, aga tõesti ülihea kaste, aitäh sulle retsepti eest!

Trackbacks

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Anna oma hinne: