Saiaga vormi – kas võimatu missioon?

Kas pole mitte igaühe unistus süüa saia ja kuulda, kuidas rasvarakud nutavad? Muidugi on, sest kellele ei maitseks süsivesikud. Aga sai on ju tuntud just oma “paksuks tegevate” omaduste poolest, kas pole nii? Esmalt teeme puust ja punaseks selgeks, et mitte üks toiduaine ei tee meid paksuks. Siin puhul kehtib vaid lihtne matemaatika reegel – kalorid sisse vs kalorid välja. Miks aga tihtipeale öeldakse, et sai teeb paksuks? Sest tavaliselt sai:

  • sisaldab palju kaloreid – lihtne on kaloreid üle tarbida
  • koosneb enamasti lihtsüsivesikutest, mis tõstavad järsult veresuhkrutaset – kui see sama kiiresti langeb, on kõht juba jälle tühi
  • ei sisalda piisavalt kiudaineid – täiskõhutunde salanipp
  • on madala toitaineväärtusega – ei sisalda valke ja häid rasvu, mis kõhtu veelgi kauemaks täidaks

Kui me aga armastame saia/leiba, siis tuleb läheneda asjale kavalalt. Endale ei tohi midagi keelata, meenub? Seega leia endale sobivad alternatiivid nagu mina! Teate juba hästi, et peidan köögivilju igale poole retseptidesse, et vähendada toidu kaloraaži, tõsta kiudainesisaldust ja toiteväärtust ning lisaks teha toit ka tervislikumaks. Parimad juurikad selleks on porgand, bataat ja peet, mis on kõik mu retseptides aukohtadel. Ja niisama kavalalt on leidnud ka Fazer alternatiivi – lisanud juurikaid oma täisteraleivakestele ja saiale. Enne kui neid proovisin, müüsid tooted end mulle maha märgisega: 30-34% juurvilju!

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-retsept-tpot-tervis-leib-sai-fazer-juurvili-köögivili-võileib

Ma ei tõsta toidupoes jalga saialeti poole ka mitte, kuid pean tunnistama, et mugavuse ja maitse poolest võiksin ma saia/leiba iga päev süüa. Neist annab ju igasugu magusaid ja soolaseid sandwiche teha! Postituse käigus jagangi teiega 5 uutmoodi, tervislikku ja ülimaitsvat võileivaretsepti. Selleks peame esmalt aga Fazeri uued tooted läbi ja lõhki ette võtma, et teada saada, miks ma reaalselt nende tooteid söön ja pooldan. Fazeri uued juurikapereliikmed on:

  1. juurika täistera palaleivake läätse ja bataadiga
  2. juurika täistera palaleivake kikerherne ja porgandiga
  3. juurikasai peedi ja pastinaagiga

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-retsept-tpot-tervis-leib-sai-fazer-juurvili-köögivili-võileib

Juurika täistera palaleivake läätse ja bataadiga

Selle kandilise palaleivakese puhul on märkimisväärne jahu osakaal asendatud valgete ubade, läätsede, pastinaagi ja bataadiga. Läätsed ja valged oad on väga hea valgu ja kiudainete allikas ning bataat ja pastinaak suurepärane liitsüsivesikute, kiudainete, rikkaliku maitse ning toitainete allikas. Selle valgu- ja kiudaineterikka palaleivakese küpsetamisel on kasutatud vaid kaera (70% täistera kaerahelbeid ja 30% kaerajahu) ning juuretist. Nagu pudrukuninganna Porgand ütleb: “Sööge rohkem kaerahelbeputru!” See leivake on ideaalne alternatiiv pudrule, sest saate ka sealt kõik pudrule omased kasulikud omadused kätte. Ühehäälselt hüüame “head aega nisujahu!”

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-retsept-tpot-tervis-leib-sai-fazer-juurvili-köögivili-võileib

Sobib suurepäraselt kõigile, kuid eelkõige sportlastele ja füüsiliselt aktiivsetele inimestele, sest tänu kõrgematasemelisele koostisele sisaldab 100g kohta lausa 14,7g valku. Suudate uskuda, et seda on rohkem kui 100g kodujuustu kohta? Ajab naerma, eksole? Niisiis kummardasin ma selle leivakese ees sügavalt ning asusin retseptiideede kallale.

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-retsept-tpot-tervis-leib-sai-fazer-juurvili-köögivili-võileib

Ahjus küpsetatud tomatite, rosmariini ja päikesekuivatatud tomati hummusega palaleivake

Retsept on lihtsamast lihtne. Vaja läheb:

  • 1 palaleivakest
  • 40 g päikesekuivatatud tomati hummust (valmista ise blenderdades klassikalisele hummusele lisaks sisse päikesekuivatatud tomatid või osta poest valmis kujul)
  • 65 g kirsstomateid
  • 15 g rukolat
  • rosmariini (värsket või kuivatatud)

Poolita tomatid ja soovi korral nirista üle oliiviõliga. Puista peale soola ja pipart ning hakitud rosmariini. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 10-15 minutit, kuni tomatid on kokku kukkunud. Rösti palaleivake ja määri peale hummust, lisa rukola ning tomatid. Ja nii imelihtsalt see valmis ongi!

Juurika täistera palaleivake kikerherne ja porgandiga

Porgandiga leivake?! Halleluujah, ütleks ma selle peale, hehe! Ok, porgandifantaasiad kõrvale seatuna, vaatame, kas see leib ka tegelikult kuhugi kõlbab. See 100% täisteraleivake peidab endas uskumatuid komponente – 30% juur- ja kaunvilju (valged oad, porgand ja kikerherned), 27% rukist ning puisteks peale on lisatud rikkalikult kõrvitsaseemneid, mis annavad tootele maitsva ja mõnusalt krõmpsuva tekstuuri. Hea meel näha, et ühte tootesse on suudetud kombineerida kikerherned ja teravili, sest need koos pakuvad organismile kõik vajalikud aminohapped ning tänu suurele kiudainete sisaldusele aitavad need ka kolesterooliraset alandada ja veresukhrutased tasakaalus hoida, sobides ühtlasi ka diabeedikutele. Nii kiudained kui valk, mida palaleivake sisaldab, aitavad kaasa täiskõhutunde tekkele ja selle püsimisele, mistõttu sobivad suurepäraselt toekaks hommikusöögiks või tervislikuks vahepalaks.

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-retsept-tpot-tervis-leib-sai-fazer-juurvili-köögivili-võileib

Teistmoodi heeringa palaleivake

Mina olen üles kasvanud leivaga, mida katab heeringas, hapukoor ja roheline sibul. Noo see on ajatu klassika! Et asjadele vürtsi aga juurde anda, siis olen leidnud uutmoodi koosluse, mis viis lausa keele alla. Tunnistan üles – pistsin kaks sellist silmagi pilgutamata pintslisse! Jällegi imelihtne, tervislik ja viib keele alla.

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-retsept-tpot-tervis-leib-sai-fazer-juurvili-köögivili-võileib

Vaja läheb:

  • 1 palaleivakest
  • ½ õuna
  • 70 g marineeritud heeringat
  • 30 g skyri/hapukoort või taimset hapukoort
  • 20 g kalamarja
  • 1 spl hakitud rohelist sibulat

Viska kõik (röstitud) leivakesele pildil esitatud järjekorras, näputäis soola ja voilà!

Maksimaalselt roheline avokaado ja suitsulõhe palaleivake

Jah, kala ma armastan. See on üks minu peamiseid valguallikaid. Ülejäänud valgu saan ma vegan valgupulbrist, vegan lihaalternatiividest, kaunviljadest ja putru lisatud munavalgest. Ja mis võiks olla veel parem kooslus kui avokaado ja lõhe? Need kaks on nagu kokku loodud.

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-retsept-tpot-tervis-leib-sai-fazer-juurvili-köögivili-võileib

Selle retsepti jaoks läheb vaja:

  • üht palaleivakest
  • 50 g (külm)suitsulõhe
  • 50 g avokaadot
  • 25 g kurki
  • 10 g spinatilehti
  • 5 g röstsibulat
  • 5 g koriandrit
  • sidrunimahla

Jällegi pane võiku kokku just nagu pildil, pigista lõhe ja avokaado peale sidrunit ning puista peale paar soolahelvest ja väheke musta pipart! Röstsibulat soovitan ka kindlasti lisada – annab imelise krõmpsu!

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-retsept-tpot-tervis-leib-sai-fazer-juurvili-köögivili-võileib

Juurikasai peedi ja pastinaagiga

Astudes nüüd leivaletist kõrvale, jõuame lõpuks ka kardetud saiatoote juurde. Väike sidenote, et ega tüüpiline leib ei ole üldse kohe mitte tervislikum kui sai. Teine kord visake pilk peale, mitmendal kohal koostiainete hulgas on suhkur ja mis jahust leib tegelikult tehtud on. Kas on üldse juuretist kasutatud nagu Fazeri palaleivakeste puhul? Kui me nüüd aga piilume juurikasaia koostisosi, siis kargab mulle kohe silma tühimik seal, kus tavaliselt on “suhkur“.

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-retsept-tpot-tervis-leib-sai-fazer-juurvili-köögivili-võileib

Kuna peet on juba looduslikult magus, siis ei sisalda juurikasai lisatud suhkruid! Seega on kiudainete- ja valgurikas juurikasai hea alternatiiv neile, kes muidu traditsioonilist valget saia pelgavad. Maitse poolest kõigist kolmest minu kindel lemmiktoode. Armastan seda nii magusa kui soolase saiakattega! Seega veab teil, sest pean siis ju jagama kummastki ühe retsepti vähemalt.

Juurikasai ürdivõi, karamelliseeritud küüslaugu ja koriandriga

Vaja läheb:

  • 1 saiaviilu
  • 5 küüslauguküünt
  • 10 g ürdivõid, gheed või taimset määret
  • 5 g vahtrasiirupit
  • koriandrit

Koori küüslauguküüned, määri sisse vahtrasiirupiga, puista üle soolaga ja küpseta ahjus 175 kraadi juures, kuni küüslauk on pehme ja kuldpruun. Rösti sai, määri peale või, kata küüslauguga ning kaunista koriandriga!

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-retsept-tpot-tervis-leib-sai-fazer-juurvili-köögivili-võileib

Juurikasai papaia ja pähklivõiga

Instast ehk nägite mu papaiahullust, mis tabas mind lagipähe, kui korra küüned papaia taha juba sain. Niisiis pidin ka saial seda proovima. Tegelikult sõin ma Fijil igaks hommikusöögiks röstsaia papaia, mee ja maapähklivõiga. See siin aga on kordi parem. Vaja läheb:

  • 1 saiaviilu
  • 40 g papaiat
  • 20 g maapähkli-/mandli/india pähkli võid
  • 3 g kakaonibse

Rösti sai, määri peale pähklivõi, puista peale soola, lisa papaia ja kakaonibsid. Miks magusale saiakattele soola lisada? Sest palun proovi ja sa mõistad, et pole magusat ilma soolaseta…

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-retsept-tpot-tervis-leib-sai-fazer-juurvili-köögivili-võileib

Kui sullegi hakkasid Fazeri tervislikud pagaritooted huvi pakkuma ja tahaksid neid kõiki järele proovida, siis osale mu FACEBOOKI AUHINNAMÄNGUS, kus loosime välja 2 tootekotti:

  • Juurikasarja toodetega
  • 4 Sisters Kitchen Catering ehk Nelja Õega Köögis käsitöö-määrded: päikesekuivatatud tomati hummus, hõrk kanamaksapasteet ja ürdivõi

Lõpetuseks soovin teada, mis suhe on sinul saia ja leivaga? Mida nende valimisel jälgid? Kas minu retsepte järele ka plaanid proovida? Kas oled Juurikasarja tooteid juba proovinud ning kuidas sel juhul meeldisid? Ja nüüd kõik suveks saiavormi!

Comments

  1. Kristina says

    Mina armastan ka teha võileibu ja alati olen valinud mitmevilja röstid või sepikud . 😊 Teen alati häsyi lihtsad võileivad ruttu valmis nagu tomati -kurgi ja lehtsalatiga ja vahel ka avokaado ja munaga. Aga nüüd proovin uusi maitsvaid retsepte mida ise katsetasid ☺ Tundub põnev 👋

  2. Stellah says

    Olen sellist postitust oodanud juba kaua kuna söön igahommik võikusid.
    Vaieldamatu lemmik on Leiburi mitmevilja röst sinna peale merevaik, avokaado, punane sibul ja laimipipar. 😊
    Võiku ideed olidki läinud üksluiseks, siit leidsin midagi uut ja huvitavat! 😌
    Väike mõttetera või küsimus, mis mind pikka aega on kimbutanud.. Juhtusin lugema mingit artiklit kus räägiti tavalisest veest ja mulliveest, no ja siis hakati seal ikka kõvasti vaidlema kumb on parem ja et mullivesi kahjustab magu.🤔 Ei saanudki nüüd aru mis on tõsi, mis mitte. Võib-olla oskad midagi sellepeale kosta. 🤗

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga