Rohelised krõpsud meresoolaga

tervislikud-lehtkapsa-krõpsud

Ökopoodides ringi kolades on mulle viimase paari kuu jooksul väga palju silma hakanud kale chipsid (ingl. k lehtkapsa krõpsud). Lehtkapsas pole Eestis minu mäletamist mööda just kõige levinum, kuid Austraalias on see spinati kõrval üks põhilisi koostisaineid, mida kasutatakse salatites ja rohelistes smuutides. Lehtkapsa hämmastava toitainete sisalduse tõttu, olen end harjutanud seda igat moodi söögi tegemisel ära kasutama. Nii topin ma seda oma smuutisse, vokki, salatisse ja näiteks hommikuvõileivale.

Nüüd kui õhtuti telekat vaadates ajab isutama, siis ma ei mõtle teist kordagi, kui juba panen ahju sooja ja hakkan neid hämmastavaid krõpse valmistama. See on üks uskumatu snäkk, kuna teist nii kiiresti valmivat, tervislikku ja isu rahuldavat lihtsalt pole. Aju mõtleb, et sõid just kausitäie kartulikrõpse või popkorni ära, kuigi tegelikult lasid rohelist kahe suu poolega sisse nagu jänes.

Mille poolest on lehtkapsas nii tervislik?

roheline-punane-lehtkapsas

Vähese kalorisisalduse juures, on lehtkapsas üks maailma kõige toitaineterikkamaid toite. Ühe tassitäie (umbes 65 g) toitainetesisaldus on järgmine:

  • Vitamiin A, mis moodustub beeta-karoteenist: 206% soovitatavast igapäevasest toitainete hulgast e RDA-st
  • Vitamiin K: 684% RDA-st
  • Vitamiin C: 134% RDA-st
  • Vitamiin B6: 9% RDA-st
  • Mangaan: 26% RDA-st
  • Kaltsium: 9% RDA-st
  • Vask: 10% RDA-st
  • Kaalium: 9% RDA-st
  • Magneesium: 6% RDA-st
  • Vitamiin B1, B2, B3, raud ja fosfor: 3% RDA-st

Seda kõike saame me oma kehale pakkuda vaid 33 kalori juures, mis moodustub vaid 6 g süsivesikutest (millest 2 g on kiudaineid), lausa 3 g valkudest ning pea olematust rasva sisaldusest (mis on enamjaolt meie keha lemmikud omega-3 rasvhapped).

rohelised-krõpsud
Kasulikke omadusi:

  • Pungil antioksüdantidest, mis võitlevad meie kehas kahjulike vabade radikaalidega
  • Üks parimaid C-vitamiini allikaid köögiviljade seas (4,5x kõrgem sisaldus kui spinatis)
  • Vähendab kolesteroolitaset ja südamehaiguste riski
  • Üks parimaid K-vitamiini allikaid maailmas
  • Klorofüll aitab võidelda vähirakkudega
  • Kaitseb silmi ja nägemist
  • Suur sõber kaalu langetamisel
  • Aitab kaltsiumil imenduda, mistõttu soodustab luude tugevnemist
  • Kõrge kiudainete ja vee sisaldus on hea sooltegevusele ja selle korras hoidmisele
  • Kõrge A-vitamiini sisaldus tagab terved juuksed ja naha

Kas ostukorvi tšekklisti lisandus üks roheline köögivili? Kindla peale! Osta kohe rohkem, sest neid krõpse võid sa tahta valmistada iga järgneva elupäeva õhtul!

tervislik-kiirtoit

Targemad ja näljasemad, asume siis retsepti kallale…

Lehtkapsa krõpsud meresoolaga
 
Kiiresti valmivad krõbedad rohelised krõpsud, mis on maailma kõige tervislikum alternatiiv kartulikrõpsudele. Maitsestamisvõimalusi on sadu, aga retsept on klassikaliselt meresoolaga.
Autor:
Retsepti tüüp: Snäkk
Kogus: Seltskonnale
Koostisained
  • lehtkapsast
  • väheke õli
  • meresoola
Valmistamine
  1. Kuumuta ahi 150 kraadi juurde.
  2. Pese lehtkapsas jooksva vee all, raputa kuivaks, eemalda varred ning rebi lehed ampsusuurusteks tükkideks. Aseta kaussi, vala üle võimalikult vähese õliga, et segades kõik lehed sellega kokku saaksid. Pigem vähem kui rohkem õli, kuna muidu jäävad krõpsud pehmed ja lögased.
  3. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ühtlaselt laiali ning maitsesta meresoolaga.
  4. Küpseta ahjus u 10 minutit, kuni krõbedad. Kuna lehed kipuvad kiirelt kõrbema, siis hoia silm neil koguaeg peal!
  5. Serveeri!
Märkused
Olen proovinud nii rohelise kui punase lehtkapsaga ja omast kogemusest eelistan rohelist. Kuidagi krõmpsuvam ja maitsvam!

 

Comments

  1. Merike Talv says

    Huvitav oleks teada, mis peale seda kõrvetamist nendest paljudest vitamiinidest järgi jääb?

    • says

      Tere Merike,

      150 kraadi pole väga kõrvetamine. Paljud köögiviljades olevad vitamiinid omistame me paremini madalal kuumusel kuumtöödeldult. Teine võimalus on neid krõpse valmistada toidukuivatiga, kui soovite kõiki kasulikke omadusi säilitada.

  2. Maris K. says

    Kas lehtkapsast saab millegagi asendada ka? Vb olen ma pime, aga pole üheski poes lehtkapsast müügil näinud….. 🙂

    • says

      Nja, nagu postituseski ära sai mainitud, siis Eestis pole see just kõige kättesaadavam. Ei tiku pähe ühtegi teist lehelist, mis oleks sellise karmi tekstuuriga, et peaks ahjus küpsetamisele niivõrd hästi vastu. Muidugi võib lihtsalt käsile võtta ja kõigega katsetama hakata, äkki tuleb välja 😛 Siis ootan küll tagasisidet!

      • Anonymous says

        Jep, lugesin, aga arvasin, et ikka kusagilt poest selle lehtkapsa leian 😛 No näed, ei läinud õnneks. Ma ei kujuta ettegi, millega julgeksin proovida…

        • says

          Võite siiski tervisekauplustesse ka vaadata 🙂 Näiteks Solarise keskuse 0. korrusel müüdakse erinevaid öko köögivilju. Teine koht, kust tasub otsida oleks Stockmann. Äkki leiate sealt 😉

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Anna oma hinne: