Paleo ja toorvegan piparkoogid

Viimasest retseptipostitusest on küll teab mis aeg möödas. Tegelikult polnud mul isegi mitte plaanis seda postitust kirjutada, kui ei oleks ootamatult sadanud mu postkasti kiri. Paistab, et lugejatel on meeles, et meisterdasin vahepeal piparkooke, mis on 100% paleo, toor, vegan, suhkruvabad, laktoosivabad ja gluteenivabad. Ühesõnaga KÕIGILE! Ka mu suhkrulembeline perekond kiitis need igati heaks ja pole saanud veel kelleltki tagasisidet, et need ei oleks maitsenud paremini kui klassikalised piparkoogid. No tõesti, looduse poolt ja tervislik toit maitseb ALATI paremini, kui igasugune jama, mis poelettidel leidub.

tervislikud-vegan-toor-piparkoogid-õpituba

Ma küll olin kindel, et seda retsepti ma ei jaga, sest tegemist on tõesti minu suure sünnitisega, mis mitmete katsetamiste käigus alles oma kõrgpunkti leidis ja ideaalsena välja kukkus. Soovisin, et need piparkoogid näeksid ilmavalgust vaid minu käe all ja ma saaksin teile kõigile neid pakkuda kas oma kohvikus või järsku isegi poelettidel. Kuni ma seda aga veel teha ei saa, siis soovin seda rõõmu siiski teiega jagada. Et mitte keegi ei jääks ilma tervislikest piparkookidest ning saaks neid perega koos ikka koos meisterdada ja tervislikult nautida.

merilin-taimre-jõulud-kingitus-õpituba-tervislik

Mõni mõtleb, et olen hulluks läinud, et juba jõulud mõttes on. Aga tuleb mullegi see vähe ootamatult, kui poodides on kõrvitsad juba piparkookide ja jõulukaunistuste vastu vahetatud. Nagu sõbranna rääkis, siis Tallinna Kaubamaja Kodumaailmas on jõulud juba täies hoos! Ma, hull, alles nädal tagasi vahetasin oma suvejalanõud sügiseste vastu. Paistab, et peaks juba talvekarvad ka kapist välja otsima!

piparkook-jõulu-workshop

Ja ega piparkooke pole kunagi liiga vara või hilja valmistada. Ma võiks neid kasvõi aastaringselt süüa. Küll aga kaotaksid nad oma võlu. Pole midagi paremat kui hõrk piparkoogivürtsi lõhn, mis täidab sooja toa, äratab süljeerituse ning paneb kõrvus aisakellad helisema.

tervislik-piparkoogi-taigen

Minu piparkoogid pole just tavapärased. Ei ole ka sellised nagu poodides müüdavad öko või käsitsi valmistatud piparkoogid, kus siiski kasutakse suhkrut ja jahu, lihtsalt valgele suhkrule alternatiivset roosuhkrut, kookossuhkrut, agaavisiirupit ja nisujahu asemel näiteks tatrajahu.

paleo-toor-suhkruvaba-piparkook

Tegemist on täiesti toor, vegan ja Paleo piparkookidega, sisaldades vaid looduslikke koostisaineid ning looduslikult esinevaid suhkruid. Piparkoogid teevad magusaks datlid, mis on üks tervislikemaid suhkrurikkaid vilju. Sisaldades rohkelt lahustuvaid kiudaineid, soodustavad datlid seedetrakti tegevust. Lisaks sisaldavad need kaaliumi, seleeni, rauda, orgaanilist väävlit, mangaani, vaske ja magneesiumi.

medifur-toidukuivati-dehüdraator

On tõsi, et datlid annavad rohkem kaloreid kui enamik puuvilju, kuid need on suurepäraseks asendajaks suhkrule. Olles naatriumi-, rasva- ja kolesteroolivabad ja hea kiudaineteallikas, aitavad need vältida kaalutõusu. Pealegi lisavad datlid magustoitudele imehea karamellise lõhna ja maitse. Nii valmib karamellikaste minu kodus vaid datlitest! Ei mingit lääget suhkrust üledoosi nagu klassikalise karamellikastme puhul.

piparkook-tervislik-gluteenivaba

Lisaks on datlid väga heaks siduvaks aineks. Selle olulisus väljendub just toorvegan kokkamisel, kui munaga pole midagi ära teha. Kuigi banaan on üks teine hea alternatiiv, siis piparkookidesse banaani lisamine oleks puhta patt! Rööviks ju igasuguse piparkoogimaitse kohe ära.

paljas-porgand-paleo-toor-vegan-piparkook

Kui poes datleid valite, siis ma olen saanud oma vitsad ja õnnistused kätte. Et neid (keskmisest kallimaid) puuvilju mitte raisata valesid ostes, siis annan kohe oma soovitused:

  • liiga kuivad datlid – datlid on kõvad, kuivad ja murenevad (nt Arimex)
  • kividega datlid – datlid, millelt pole kivi eemaldatud. Kui ka on kivideta datlid, siis veendu absoluutselt iga datli puhul, et kivi on kindlasti eemaldatud, sest see rikub muidu nii blenderi kui toidu.
  • siirupiga datlid – datlite pehmuse ja mahlakuse säilitamiseks on lisatud datlitele suhkrusiirupit (ühed sellised on värskete puuviljade hulgas müügil datlid taldrikul)
  • pehmed datlid – ainuõiged, mida osta! Datlid on katsudes pehmed, värsked ning tihtipeale ei vaja isegi leotamist mitte (nt Seeberger ja Rainbow).

paleo-toorpiparkoogid-paljas-porgand

Ja muidugi seisneb nende piparkookide võlu selles, et neist ei pea üldse tegemagi klassikalisi küpsetatud kujukesi. Kui armastad toortoitu rohkem või oled tüüpiline vormimise-käigus-söön-pool-taigent-ära inimene nagu mina, siis jätagi taigen küpsetamata. Rulli peopesade vahel hoopis pallikesed ning hoiusta neid külmikus. Justkui piparkoogimaitselised energiapallid! See on isiklikult minu eelistus.

piparkoogi-taigen-toor-jõulu-õpituba

Magus, pehme, mahlakas, kiudaineterikas, suhkruvaba, laktoosivaba, gluteenivaba, jõululik, kergelt vürtsikas, karamelline.

5.0 from 6 reviews
Paleo ja toorvegan piparkoogid
 
Ettevalmistus
Küpsetamine
Valmistamisaeg
 
Tõeliselt magusad, pehmed ja mahlakad piparkoogid! Ei sisalda laktoosi, gluteeni ega suhkrut ning maitsevad paremini veel kui klassikalised piparkoogid. Naudi kas toorel või küpsetatud kujul.
Autor:
Retsepti tüüp: Magustoit
Kogus: 1 päts
Koostisained
  • 300 g kivideta datleid
  • 150 g indiapähklivõid
  • 2½ spl kookosjahu
  • 2 spl magustamata toorkakaopulbrit
  • 1 spl vanilliekstrakti
  • 1 tl piparkoogivürtsi
  • ¾ tl kaneeli
  • ¾ tl ingveripulbrit
  • ½ tl mandliekstrakti
  • noaotsatäis Himaalaja soola
Valmistamine
  1. Pane datlid keeduvette likku.
  2. Sega suuremas kausis kokku kõik kuivained.
  3. Seejärel purusta pehmeks leotatud datlid ühtlaseks pastaks ning lisa kaussi koos ülejäänud koostisainetega.
  4. Sega hoolikalt, kuni moodustub ühtlane taignapall.
  5. Kileta ning jäta üleöö külma seisma.
  6. Järgmisel päeval valmista sellest piparkooke nii nagu piparkooke ikka!
  7. Tee laud, taignarull ja taigna pind (kookos)jahuseks.
  8. *Rulli taigen õhemaks (u 2 cm paksuseks - selle taignaga maitsevad paksemad piparkoogid paremini), vorme kasutades tee oma lemmikud piparkoogikujukesed ning pista 175-kraadisesse ahju u 15-20 minutiks!
Märkused
* Piparkooke võib vabalt nautida ka toorel kujul. Selleks veereta neist pallikesed ning hoiusta neid külmkapis. Maitsevad justkui piparkoogienergiapallid.

Comments

  1. Kaja says

    Mmmm, nii maitsvad. Esimene ports kadus nagu tinatuhka, teise portsu tegin juba topeltkoguse 🙂
    Aitäh retsepti eest!

  2. l. says

    Tegin ka antud taigast esimese katsetuse – piparkookide moodi küll väga ei tulnud, rohkem sellised vürtsised Teekonna kommi maitsega küpsised 😀 Ehksiis minujaoks käis mandlimaitse liiga tugevalt üle – tundub et kui viitsin veel proovida siis pigem teeks ilma selleta.

    Ühtlasi sai tainas alguses mega kleepuv ja mingist “palli moodustumisest” minu valmistatu puhul küll juttu ei olnud 🙂 Samas kookosjahuga massi taltsutades sain oma esimese laari siiski valmis tehtud.

    Tekkis aga üks küsimus/mõte – eitea kas selline variant töötaks, et kui viskaks pehmed datlid ja pähklivõi koguse jagu indiapähkleid koos vähese veega köödikombaini ja laseks ühtlaseks pastaks? Või peaks need mõlemad pigem eraldi purustama ja kokku segama? Mis autor arvab… 🙂

    • says

      Paistab, et nii erinevad on ikka datli, pähklivõi jms konstistentsid. Mul tuli jälle ideaalselt välja… Aga enne vormimist lasen alati külmas tunnikese seista. Ja datlitest pigistan ka vee korralikult välja… Järsku seepärast tuleb liiga vedel, et liiga palju vett lasete hulka? Tegin kord veel kaeravalguga, soovitan lisada kuivainet nii palju, et koostis oleks vormitav.
      Jah, mandliekstrakti võib täitsa ära jätta, aga mulle endale niiii maitses see nüanss seal juures 😛
      Võib purustada nii koos kui eraldi, tegelikult ju vahet pole 😉 Oleneb köögikombaini võimsusest.

  3. H says

    Tegin retsepti järgi täna piparkoogipallikesi ja need olid ülimalt maitsvad. Mõne palli sisse panin ja pisikese tüki tumedat šokolaadi, mis sobis sinna ka väga hästi. Ise panin ainult datleid, india pähkleid, kookosjahu, väherasvast kakaopulbrit ja palju- palju Santa- Maria piparkoogisegu. Kindlasti teen sama retsepti järgi ka jõuludeks. Aitäh Merilin! 🙂

  4. Maie says

    Plaanin homme piparkooke teha. Kõik peale kookosjahu on olemas, kas seda annaks asendada? Riisijahu või ise uhmerdada kookoshelvestega? Või ikkagi tipa-tapa poodi…

      • Maie says

        Käisin siiski poes ja kasutasin kookosjahu. Ilmselt jäi datlitest liiga palju leotusvett sisse ja taigen jäi vedelaks. Erikujulisi piparkooke oli raske teha, palju jahu pidin rullimiseks kasutama. Kõigele tipuks läks esimene plaaditäis kõrbema ka. Esimene maitse oli mulle võõras, harjunud tavalistega. Kuid lastele maitsevad, see peamine. Osast tainast tegin tumeda šokolaadiga kaetud energiapallid – superhead!!!
        Kavatsen antud retsepti mugavdada ka trühvlite jaoks☺️

  5. Kadri says

    Tere. Kui piparkooke küpsetada dehüdraatoris, siis mis temperatuuril ja kui kaua küpsetada? Kuidas ise teha indiapähklivõid? Ette tänades 🙂

    • says

      India pähkleid lihtsalt leotada pehmeks ja seejärel blenderdada. Võid kasutada kas tooreid või röstitud pähkleid. Soovi korral võid ka soola võile lisada.
      Ma ei mäleta kahjuks enam mis temperatuuril tegin, vast oli 40 kraadi ja u 3 h?

  6. Koidu says

    Katsetasin ka piparkooke selle imelise retsepti järgi. Supper head tulid, veerand taignast sõin muidugi juba enne ahju jõudmist ära ? .
    Suurimad tänud Sulle ?!

    • says

      Aa ja kas kasutasid tooreid või röstitud india pähkleid?

      Küsin sellepärast, et teeksin või pigem ise, kui ostaksin poest (kuigi seda siin Woollies jms poodides hingehinna eest saada ka.)

    • says

      Arvestades, et siin pole ühtegi loomset toorainet ja kasutatud on leotamisel ka keeduvett, siis võiks säilida nädala kenasti. Võid ka sügavkülmutatada ja siis üles sulatada 😉

  7. Tuuli says

    Kas antud restepti järgi oleks võimalik piparkooke teha ka pähklivabalt ehk pähklivõi millegagi asendada? 🙂

  8. Kerda says

    Tegin ka juba esimese portsu järgi. Maitseaineid natuke muutsin ise, sest polnud kõiki retseptisolevaid võtta. Kasutasin piparkoogimaitseainet, veidi mett ja kaneeli. Ülejäänud koostisosad ja kogused jätsin samaks ning olin tulemusega igati rahul! Olingi just otsimas nö paleoretsepti ning ka paar teist retsepti endale jõudnud kirja panna, kui sa päev hiljem selle postitasid hehe. Said ka teised pereliikmed neid maitsta ning olime väga üllatunud kui reaalselte piparkookide moodi need olid ja maitsesid. Seega suur aitäh sulle oma retsepti jagamast! 🙂

  9. says

    Kusjuures ma just paar päeva tagasi uurisin ühelt vegan sõbrannalt, et kas ta ei tea mõnda head alternatiivi tavalistele piparkookidele 😀 Tulid sinu eelmise aasta omad meelde ja voila kaks päeva hiljem tuleb postitus 🙂 No tänud 🙂 Ma pmst kohe täna panen näpud ja ilmselt ka suu tööle 😀 et piparkoogid kohe ära ttestida 😀

  10. T says

    Hei!

    Olen isegi juba kaua aega tahtnud tervislikku piparkoogitainast leiutada, kuid siiani see õnnestunud pole. Sinu retsept tundub nii ideaalne, kuid kahjuks on mul pähkliallergia. Mis sa arvad, kas annaks pähklivõi millegagi asendada? 🙂

  11. Sik says

    Kas sa pole mõelnud sellele, et enda äge piparkoogi taigen turule lasta? See tundub nii maitseb ja kutsub, kuid kahjuks jääb katsetamine ja proovimine ära, sest ei oma blendrit või köögikombaini, mis aitaks mul datlid ära purustada☺️? Oleks mega äge, kui sellise asja poe letilt leiaks, sest idee on super äge ja tundub maitsev?

    • says

      Jaa, see oligi plaanis, mistõttu retsept ka avaldamata jäi. Aga jube aeganõudev oli see kõik. Oma kohvikus hakkan neid kunagi kindlasti pakkuma, nii taigent kui valmis koogikesi 🙂

  12. Katrin says

    Otsisin kus müüakse mandli-ja vanilliekstrakti ja natuke ehmusin koostise pärast, ei sisalda just häid asju.
    Mõtlesin, et ehk on Sul ideid millega neid asendada? Kas vanillikaun või kui need koostisosad lihtsalt ära jätta, siis maitse muutub kehvemaks?

  13. Hanna says

    Parim üllatus! Kindlasti proovin järgi! Aga kui esmalt kuivemaid datleid leotada, kas sellest ei piisa, et dattel pehmeks läheks?

Trackbacks

  1. […] näinud ma piparkoogilaadseid küpsiseid (aga ehk kuskil ikka leidus). Katsetasime Palja Porgandi retsepti. Kõik peale piparkoogivürtsi oli siin poes olemas, nii et segasime ise oma maitseaine kokku. […]

  2. […] sest sel aastal mul seda miskipärast üldse pole olnud – nii võtsin ette Palja Porgandi paleo toorvegan piparkoogid. Esimene sats ei tulnud päris nii välja, kui lootsin – küpsetatud piparkoogid […]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Anna oma hinne: