Peedihummus

Peedi hummus

Me kõik armastame hummust. Nagu igal heal asjal on mitu nägu, on ka hummusel. Miks mitte lasta fantaasia valla ja proovida hummust erinevate lisanditega, näiteks punase jõulujuurikaga? Magus noot traditsioonilisele retseptile oli minu esimene mõte. Mis sobiks paremini selle ülesande täitmiseks kui peet? Sahvrites peaks igaühel leiduma üks purk kodumarineeritud peeti. Peedihummus on väga nauditav värskete köögiviljadega õhtuse lemmiksarja või -filmi juurde.

peet

Lisaks mõnusale magusale maitsele on peet hea sõber ka me tervisega. Peet sisaldab märkimisväärselt palju mineraalaineid – kaaliumi, magneesiumi, fosforit, koobaltit, joodi ja rauda. Vitamiinidest B1-, B2-, P-, PP- ja C-vitamiini. Muidugi peab peeti hindama ka tema flavonoidide, vees lahustuvate punaste värvainete poolest. Need on tugevad antioksüdandid, mis kaitsevad keharakke.

Lisaks sellele, peet:

  1. parandab maksa ainevahetust
  2. soodustab radioaktiivsete ja mürkainete väljumist organismist
  3. tugevdab soolte tegevust, leevendades seejuures kõhukinnisust
  4. parandab mälu ja keskendumisvõimet
  5. tugevdab veresooni ning aitab veresoonte lupjumise vastu
  6. normaliseerib südame rütmi
  7. ravib kehvveresust ning parandab vereloomet
  8. alandab vere kolesteroolisisaldust
  9. leevendab põletikke, allergiat ja astmat
  10. aitab kilpnäärme alatalituse korral
  11. toetab kõrgvererõhu haiguste puhul
  12. stimuleerib kogu immuunsüsteemi
  13. aitab võidelda vähktõvega

Peedihummus
 
Klassikalisele hummusele erinevalt, on peedihummus naturaalselt magusam, mahlakam ning muidugi armsalt roosa.
Autor:
Retsepti tüüp: Snäkk
Kogus: Seltskonnale
Koostisained
  • 400 g keedetud kikerherneid
  • 30 g talisibulat
  • ¾ tassi marineeritud peeti
  • ¼ tassi värskelt pressitud sidrunimahla (~1 suur sidrun)
  • ¼ tassi naturaalset tahinit
  • 2 spl külmpressitud oliiviõli (küüslauguga)
  • 2 spl peedivedelikku (marinaadi)
  • 1 tl jahvatatud kööment
  • noaotsatäis meresoola
Valmistamine
  1. Kasutades köögikombaini, pulseeri omavahel tahini ja sidrunimahl, kuni moodustub kreemjas mikstuur.
  2. Kraabi puhtaks põhi ja seinad ning pulseeri veel veidi.
  3. Lisa kõik koostisained peale peedivedeliku ja kikerherneste ning mikserda, kuni kõik on segunenud.
  4. Kui küüslauguga oliiviõli puudub, siis lisa segule umbes 2 purustatud küüslauguküünt.
  5. Loputa kikerherneid vee all ning kurna. Kuivata ning eemalda kõigilt õrnalt koor.
  6. Aseta pooled kikerherned köögikombaini ning töötle, kuni segu on ühtlane.
  7. Seejärel aseta ülejäänud ning mikserda veidi veel.
  8. Lisa 2 spl marinaadi või kui kasutad värskelt keedetud peeti, siis lisa vett. See tagab mikstuuri kergema töötlemise ning tulemuseks on veelgi kreemjam hummus.
  9. Säilita ülejäänud hummust külmkapis kinnises anumas!
Märkused
Soovitan serveerida värskete lõigutud köögiviljadega.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Anna oma hinne: