Parimad tervislikud grillinipid!

merilin-taimre-paljas-porgand-tervise-tooted-toidukaubad-tervislik-köögiviljad-kana-lotus-grill-bbq-maitsestamine-maitseained-suvi-tervis-vorm

Esimesed päikeselised ilmad ja kergelt suvisemad soojakraadid toovad hoovipealsetelt ninasõõrmetesse juba grill-liha hõngu. Nii kaunilt kui soojad sumedad suveõhtud, grill, kokteilid ja hea seltskond ka ei kõlaks, ei tasu unustada oma tervist ja ka füüsilist vormi. Muidu avastad end juba poole suve pealt kitsamaid riideid kapi tahaossa peitmast ning talvekuudel treenitud kehale head aega viibutamast. Kõik seisneb siiski tervislikus lähenemises nii toidule kui meelemõnudele ning tarkade valikute tegemises. Minu peamised nipid, kuidas patuvabalt grillida:

Köögiviljad

Jah, ei saa me köögiviljadest üle ega ümber kui räägime tervislikust toitumisest, sest köögiviljad võiks moodustada kõige suurema osakaalu me igapäeva söögilauast. Köögiviljad on kalorivaesed, kiudaineterikkad, kõhtutäitvad, parimad vajalike mikrotoitainete allikad ning muidugi ülimaitsvad ning vaheldusrikkad.

merilin-taimre-paljas-porgand-tervise-tooted-toidukaubad-tervislik-köögiviljad-kana-lotus-grill-bbq-maitsestamine-maitseained-suvi-tervis-vorm

Unusta niigi rasvase grill-liha kõrvale majoneesise kartulisalati, õlisse uppunud grillsalati või rasvaste friikartulite nosimine. Proovi midagi palju maitsvamat ja viska selle sama grilli peale hoopis rohkelt rohelisi! Nii ei pea sa lisakilode pärast muretsema ja võid nautida rohkelt uusi ja põnevaid maitseid, muutes köögiviljavalikut ning maitsestades neid iga kord uutmoodi ja põnevalt!

merilin-taimre-paljas-porgand-tervise-tooted-toidukaubad-tervislik-köögiviljad-kana-lotus-grill-bbq-maitsestamine-maitseained-suvi-tervis-vorm

Köögivilju grillides soovitan neid eelnevalt õrnalt kookosõlispreiga üle lasta. Kui tavaliselt maitsestakse kõike enne küpsetamist, siis soovitan seda teha pigem pärast grillimist. Kõrgel kuumusel tahavad maitseained ära kõrbeda ning nii kaob tõeline maitse ja kõiksugused võimalikud head omadused!

Köögiviljade grillimiseks on minu lemmikud valikud ja valmistamisviisid järgmised:

  1. bataat ehk maguskartul – pese kartul ja koorida polegi vaja. Lõika seibasteks ja viska grillile või tee tervesse kartulisse noaga täkked, mätsi fooliumisse ja viska sütele. Kui bataat on küps, spreita veel kookosõliga üle ja maitsesta kaneeliga!
  2. suvikõrvits – lõika suvikõrvits seibasteks, spreita kookosõliga ja viska grillile. Suvikõrvits küpseb kiirelt, seega vaata, et liiga sodiks seda ei grilli. Pärast maitsesta õrnalt karri ja küüslaugupulbriga.
  3. spargel – eemalda sparglivarre kõvad juured neid murdes. Viska viimasel hetkel grillile, sest spargel on, kui grillitud hästi õrnalt – nii umbes 3 minutit. Spargel maitseb aga tõesti kõige paremini vaid meresoolalaastudega maitsestades.
  4. brokkoli – lahuta brokkoliõisikud käsitsi pisemateks, määri sisse kookosõliga ning sega värskelt väga peenelt hakitud värske punase tšilli ja küüslauguga. Viska grillile ja küpseta kuni kergelt krõbe. Vaata, et küüslauku ja tšillit ära ei kõrveta! Hiljem puista peale ka meresoolalaaste.
  5. lillkapsas – lahuta lillkapsaõisikud käsitsi pisemateks, määri sisse kookosõliga ning viska grillile. Kui küpsed, pigista peale sidrunit ning puista üle meresoolalaastude, riivparmesani ja värskete ürtidega nagu petersell, tüümian ja estragon.
  6. porgand – miniporgandeid võid kasutada nende algses suuruses aga suuremad porgandid lõika kas seibasteks või paksemateks pulkadeks. Haki peenelt küüslauk, ingver ja punane tšilli ning sega sega kokku mee ja oliiviõliga. Grilli porgandeid, kuni pehmenenud, kasta marinaadi ja jätka grillimist fooliumi peal (et marinaad ei tilguks), kuni mesi hakkab mulisema.
  7. baklažaan – baklažaani võib lõigata seibasteks võiks pikemateks paadikesteks. Baklažaani oma maitse on grillides väga tugev ning suitsune, mistõttu on pärast grillimist lihtne oliiviõli, meresoolalaastud ja pipar ideaalne ja kindlapeale minek!
  8. seened – spreita üle kookosõliga ning aseta grillile kausjas osa allapoole. Raputa peale värskelt hakitud tüümiani, meresoolalaaste ja musta pipart.
  9. punane sibul – lõika sibul kuueks sektoriks ning aseta fooliumile. Vala kõik sibulad üle punase veini äädika, oliiviõli, vähese kookossuhkru, meresoola ja musta pipraga. Sulge foolium, jättes aga väikese ventilatsioonipilu, et aur välja pääseks. Küpseta kuni sibul on täielikult klaasjas ja karamelliseerunud.
  10. brüsseli kapsad – grilli kapsaid kuni pehmed. Sega kokku mesi, peenelt hakitud punane tšilli, seesamiseemned, meresool ja oliiviõli ning kata sellega kapsad. Aseta veel mõneks minutiks grillile ja et hoida grilli määrdumast, aseta alla foolium.

Nagu näete saab köögiviljadega põnevust majja tuua küll!

merilin-taimre-paljas-porgand-tervise-tooted-toidukaubad-tervislik-köögiviljad-kana-lotus-grill-bbq-maitsestamine-maitseained-suvi-tervis-vorm

Puhas liha

Teine tähtis punkt, kuidas oma suvevormi säilitada, on lihavalik! Kas teadsite, et pealtnäha “puhtas” kanašašlõkis võib olla lausa 10x rohkem rasvu kui kanafilees endas? Unusta rasvased grill-lihad ja vali pigem tilli-jogurti, mee-tšilli, muraka või mõni muu lahjema marinaadiga puhas kanafilee! Või miks mitte maitsestada tervislike Paleo maitseainetega oma kana ise?

merilin-taimre-paljas-porgand-tervise-tooted-toidukaubad-tervislik-köögiviljad-kana-lotus-grill-bbq-maitsestamine-maitseained-suvi-tervis-vorm

Rasvase grill-liha parimad alternatiivid oleksid:

  • tofu (vegan)
  • tempeh (vegan)
  • kana
  • kalkun
  • veise sise- ja välisfilee

Grilli kasvõi toas!

Nagu piltidelt näete, siis ma kasutan üht väga omapärast silmailu pakkuvat grilli. Tegemist on LotusGrilli suitsuvaba söegrilliga, mis on mitmeid disainiauhindu võitnud ja on turul selgelt eristuv söegrill, seda nii välimuse kui ka toimimise poolest. Grill on kavandatud selliselt, et selle südameks on vaid ca 180g sütt mahutav anum ja sütele juhib õhku patareidel töötav ventilaator. Tekkiva lõõtsaefektiga põlevad söed efektiivsemalt ja puhtamalt ning hõõgumistugevust saab ventilaatori abil reguleerida. Grill on valmis kasutamiseks 3–4 minutiga!

merilin-taimre-paljas-porgand-tervise-tooted-toidukaubad-tervislik-köögiviljad-kana-lotus-grill-bbq-maitsestamine-maitseained-suvi-tervis-vorm

Söeanum on kinnine, mis tagab söe paigalpüsimise ka transpordi käigus, ja takistab rasva tilkumise sütele. Selline küpsetusviis tagab kantserogeenide– ja suitsuvaba küpsetuse ehk oluliselt tervislikumad grilltooted. Kuna LotusGrillil grillides ei eritu suitsu põhimõtteliselt üldse, siis on see täiesti safe kasutamaks ka rõdul või isegi siseruumides!

Tänu topeltkorpusele ei muutu grilli välispind kunagi kuumaks, mis on hea nii väikelaste turvalisuse kui ka kiire transportimise seisukohast. Nagu näete, siis muusiku peres saab tänu sellisele korpusele grillida kasvõi trummi peal! Roostevabast terasest sisemist kaussi ja grillresti võib pesta nõudepesumasinas. Seega on grill äärmiselt kasutajasõbralik ja kiire lahendus igasse kodusse. Et pakkuda oma lugejatele paremat hinda, tegi mu sõbranna (LotusGrilli maaletooja) teile kõigile kasutamiseks sooduskoodi “paljasporgand”, mis annab grilli ostmisel e-poest lausa -15% täishinnast!

merilin-taimre-paljas-porgand-tervise-tooted-toidukaubad-tervislik-köögiviljad-kana-lotus-grill-bbq-maitsestamine-maitseained-suvi-tervis-vorm

LotusGrilliga on oodatud kõik tutvuma juba sel laupäeval (20.05), mil toimub SEB Maijooks! Jooks/kõnd/kepikõnd algab lauluväljakult ja ring on 7 km. Kogu üritus algab lauluväljakul kell 10 ja lõpeb kell 16 finiši sulgemisega. LotusGrill on end sinna punase telgiga välja sättinud, et tutvustada teile selle ainulaadse grilli võlusid ning anda proovida minu parimaid maitseid grillköögiviljadele! Täpsema programmi leiad siit: http://www.jooks.ee/et/maijooks/programm

Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga