Minu vegan toidud nüüd restoranis saadaval!

Kas pealkiri räägib tõtt? ABSOLUUTSELT! Kes käis raamatuesitlustel või mõnel minu teisel ülesastumisel, siis olen teinud palju juttu sellest, kuidas söögikohad mõistavad nõudlust tervisliku ja ka vegan toidu järele. Nii juhtusin ma juba pea aasta tagasi hoopis teise projekti raames kokku restoran Basiiliku juhatajaga, kes avaldas muuhulgas soovi minuga restorani menüü osas koostööd teha. Mõte jäi õhku, kuni aeg küps ja nüüd on see käes!

basiilik-restoran-vegan-menüü-taimetoit-taimne-tallinn-kesklinn-merilin-taimre-paljas-porgand

Ja nii olengi paar kuud tegelenud ühe väga toreda projektiga. Nimelt koostasin ma restoran Basiilikule, mis asub Tallinnas Rotermannis ja Sikupilli keskuses, 100% vegan menüü. Tegemist on roogadega, mis pole lihtsalt loomse tooraine vabad, vaid üleüldse igati tervislikud, toitainerikkad, värsked ning makrotoitainete poolest igati tasakaalus. Nende põhimenüü kõrvale lisandus minu seitse taimset rooga. Tule põnevate maitsetega tutvuma juba 16. novembril kell 19:00 Rotermanni Basiilikusse! Piletihinna sees on muidugi 3-käiguline õhtusöök, mille iga käik on nauditav spetsiaalselt sobitatud klaasi veiniga. Lisaks saate nautida teed-kohvi, gaseeritud või gaseerimata vett ning vegan kooki! Lõpuks ometi ka veganite enda söögipidu elava muusika saatel!

Eelroad

Eelroad on kerged ning valikus on kaks väga erinevat ampsu. Üks soojendav kõhutäis ja teine igati värske isutekitaja.

Porgandi-kõrvitsa püreesupp röstitud dukkah seemneseguga

basiilik-restoran-vegan-menüü-taimetoit-taimne-tallinn-kesklinn-merilin-taimre-paljas-porgand

See oli supp, millega mind ristiti Austraalias kokana töötades supimeistriks. Selle nimel tulid kliendid jahedatel päevadel tagasi. Porgandi ja kõrvitsa pehme maitse ning seal juures vürtside komplimendid teevad igaühes püreesupi austaja.

Vietnamipärased värsked kevadrullid marineeritud tofu, värviliste köögiviljade ja satay kastmega

basiilik-restoran-vegan-menüü-taimetoit-taimne-tallinn-kesklinn-merilin-taimre-paljas-porgand

Kui ma oskan üht asja kõige paremini teha, siis on see kindlasti satay kaste! Selle soolakus, röstitud pähkli maitse ja kookospiima pehmus ja magusus on parim kombinatsioon maitsetest! Värsked ja supertoitudega täietud riisipaberirulle on lausa lust sinna kasta!

Pearoad

Pearoad pakuvad meelehead igaühele, varieerudes oluliselt. Kuna Basiiliku peamine suunitlus on vahemere köök burgeri, pasta, pizza ja muude “patusümboliga” roogadega, siis ega vegan valikud alla saa jääda.

Portobello põhjal musta oa ja seene burger hummuse, avokaado, tomati, soolakurgi ja värske salatiga

basiilik-restoran-vegan-menüü-taimetoit-taimne-tallinn-kesklinn-merilin-taimre-paljas-porgand

Head aega üleliigsed kalorid. Saiavaba ehk siis Portobello seenel baseeruv burger pole mitte ainult tervislik, vaid tõeliselt mahlakas ja maitsev kõhutäis. Pihv on valmistatud mustadest ubadest ja seentest ning on tõelise pihvi konsistentsi ja veel parema maitsega. Seda patuvaba patutoitu lihtsalt peab proovima!

Rohelise sojaoa pasta, tofu, soolaseente, suvikõrvitsaribade, aedubade ja kanepipähklitega

basiilik-restoran-vegan-menüü-taimetoit-taimne-tallinn-kesklinn-merilin-taimre-paljas-porgand

Pasta, mida mu InstaStorys näha võisite lausa kuu aega jutti. See maitsekooslus on nii hea, et ma lihtsalt ei oska sellest ära tüdineda. Tõeliselt (vegan) juustune kreemjas sojaoapasta, mis sisaldab rohkelt valku! Tofu on nii pehme ja mahlakas, et sulab pasta sisse või ära! Rohelistele annab veel erilisema maitse krõmps soolaseen!

Peedifalafelid salatipadjal

basiilik-restoran-vegan-menüü-taimetoit-taimne-tallinn-kesklinn-merilin-taimre-paljas-porgand

Lõpuks sain hakkama ideaalse falafeli retseptiga! Need ei ole fritüüritud, kuid on sellegipoolest seest nii pehmed ja mahlakad ning väljast mõnusalt krõbedad. Mõnusalt kerge ja värske roog!

Väekauss kõige paremaga

basiilik-restoran-vegan-menüü-taimetoit-taimne-tallinn-kesklinn-merilin-taimre-paljas-porgand

Ma imestan, et väekauss pole igal pool a thing! See on saanud välismaal mu absoluutseks lemmikuks ja alatiseks go-to toiduks väljas süües. Nii tean täpselt, mida suhu panen. Minu väekausist leiate satay infused metsiku riisi, rukola, avokaado, grillitud paprika, rohelise karri hummuse ja krõbedaks praetud marineeritud tofu koos maitsetaimede ja idudega!

Dessert

Algselt olin planeerinud sooja šokolaadikoogi vaarikakastme ning jäätisega ja täitsa teistmoodi tiramisu. Kuna mõlemad magustoidud olid neil menüüs aga olemas, siis läksin hoopis teist rada.

Maapähklivõi-banaanijäätis soolakaramelli ja röstitud soolapähklitega

basiilik-restoran-vegan-menüü-taimetoit-taimne-tallinn-kesklinn-merilin-taimre-paljas-porgand

Jäätis ei ole tehtud millestki muust kui eriti küpsetest banaanidest ning maapähklivõist. Seega on see täiesti laktoosivaba, kuid siiski kreemjas ja rikkalik. Soolakaramelli valmides, sai peakokku kreepsu. Kartsin, et sööb kogu kupatuse ära enne kui see jäätisele jõuab. Tõesti kiitis taevani ning lubas, et teeb seda edaspidi ka kodus. Soolakaramell on valminud datlite ja vee baasil, seega on see lisatud suhkru vaba, kuid imemagus! Terve dessert peale röstitud pähkli garniiri on toortoit ning üks kaalusõbralikemaid magustoite. Ütleme nii, et sõna otseses mõttes sulab suus!

Andke kommentaaridesse teada, kas toidud tunduvad isuäratavad? Kas kavatsed avaüritusest osa võtta või hiljem tulla proovima? Kas tunned, et Eesti teeb juba sammu veganite-sõbralikkusema suunas?

Comments

  1. Mai says

    Basiilikus nüüd värskelt käidud ja kahjuks ainult 2 vegan toitu võimalik tellida. Üks neist tomatine pasta ja teine kitsejuustusalat, mis ei olegi ju nii vegan? Olen väga nukker. Lootsin, et on jälle üks koht, kus söömas käia, aga eksisin.

  2. Mammu says

    Need juba kutsuvad sööma 🙂
    Ma ise vegan pole ja ei plaani ka hakata, aga kuna olen üha rohkem mahe, tervlisliku ja mitmekülgse toidu eelistaja siis need kõik toidud ajasid sõna otseses mõttes suu vett jooksma. Pole ammu juba kuskil väljas söömas käinud, aga nüüd on põhjust!
    Lisaks pean mainima, et oled supper tubli ja eriti usin et nii paljde asjadega jõuad tegeleda! Oled eeskujuks! Siiamaani olen su retseptidest päris palju lemmikuid saanud ja sinu pudruraamat jõudis ka minu riiulile ja ootab uusi katsetusi 😛 Võin julgelt öelda, et tänu sinu headele retseptidele olen leidnud maiustuste asemel palju paremaid altrnatiive!

  3. K says

    Käisin äsja spaas ning restoranis kus ainus vegantoit oli kinoasalat. Ehk siis põhimõtteliselt salatilehed, kinoa ja veidi peeti. Tundsin esimest korda, et ei tahaks seda süüa. See lihtsalt ei pakkunud midagi, kõhu täitmisest rääkimata.

    Olen uurinud veganluse kohta vähemalt viie aasta jooksul (vaheldumisi olen olnud ka ise vegan ja taaskord loobunud, sest menüü on jäänud ühekülgseks). Olen nüüd taaskord reel ja pea kolm kuud vegan – tundub, et seekord päriseks 🙂

    Väga tore on näha, et taimetoitlus on järsult teinud sellise võidukäigu ning pea igas söögikohas on juba lihatoitudele ka taimsed alternatiivid (mõtlen selle all siis korralikku toitu, mitte lihtsalt värsket külma salatit).

    Ma olen siia blogisse sattunud alles viimasel ajal ja mul on tõesti hea meel, et läbi sinu jõuab info ka lugejateni ja seega levib taimetoitlus veelgi 🙂

  4. Gerli says

    Muidu ei tõstaks Basiilikusse jalgagi, sest burger/pasta/pitsa pole absoluutselt minu teema, aga nüüd on põhjust 🙂 Ise vegan pole, aga vegan-road on menüüdes alati need kõige kutsuvamad ja Vegan resto vaieldamatu lemmikrestoran!

  5. Christina says

    Super menüü !! Ja mis kõige olulisem selle juures , on see et siin on vähemalt tähelepanu pööratud ka sellele, et toit paljalt süsivesikust ei koosneks ( paljudes restodes vegan road pole eriti mitmekülgsed ). Olen just hakanud veganiks ja olen ka jõusaali inimene- see menüü on totaalne life saver kui välja sööma tahan minna ! Suur aitäh, et teed elu kergemaks 🙂
    Ootan jiba suure isuga , et saaks seda kõike proovima minna !

    • says

      Tere Christina,

      Suurimad tänud! See oli ka minu number üks eesmärk, sest olen ka ise trenniinimene ja on tõesti meelehärmi pakkuv näha, et kõik vegan toidud on puhtalt SV-dest ja rasvast koosnevad. Ega vegan ei tähenda kohe tervislik ja ega tervislik tooraine ei tähenda kohe tervislik toit. Tervlisk toit peab olema mitmekülgne, looduslik, makrode tasakaalus ja muidugi maitsev 🙂

    • Mir. says

      Suur osa veganeid on ka 801010 koolkonnast, mis usub, et tervislik (peamise eesmärgina vähki ärahoidev) makrode tasakaal on 80 SV, 10 rasv, 10 valk. Eks sellest on nö peavoolu vegan retseptid ka omajagu mõjutust saanud. Igaühele oma. 🙂

  6. Mar says

    Suurepärased road! Ja nii hea meel, et selline õhtusöök tulemas! Soovitan kohe ka oma tuttavatele ja mine sa tea ehk tuleme kohale.
    Edu teile!

  7. Hanna says

    Kas neid saab juba praegu või alates 16. novembrist? 🙂 Tallinasse väga tihti asja ei ole, aga tahaks kindlasti järgi proovida!

  8. Kadri Helene says

    Su toidud tunduvad absoluutselt imelised ja mina veganina sööks neid muidugi iga kell, aga kuna need näevad nii head välja, siis loodetavasti proovivad neid ka need, kes muidu taimset nii palju ei fänna. Igatahes..tahtsin öelda Sulle suur aitäh veganlusele tähelepanu osutamast. Sa oled tõesti väga tubli ja suurepäraseks eeskujuks 🙂 edu Sulle kõigis Su tegemistes!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga